If you can't read this, an online version is available here

מגזין לזוז למנהלים

מופק על ידי ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

   | גיליון מספר 74 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החדש של לזוז.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי בכירים במשק הישראלי,
מתפרסם אחת לחודש עם מדורים מתחלפים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

 

קריאה מהנה!
ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ
 

התחדשות

שיטות וכלים לניהול החדשנות

ששת כובעי החשיבה - כובע אדום

ששת כובעי החשיבה היא שיטה המאפשרת דיון תרבותי ומעמיק, ומיפוי יסודי של רעיונות מורכבים ושנויים במחלוקת. השיטה פותחה על ידי אדוארד דה-בונו, ומפורטת בספר הזה. על פי השיטה יש לבחון רעיונות מורכבים בעזרת שישה סוגים שונים של חשיבה. כל סוג חשיבה מיוצג על ידי כובע בצבע אחר.

 

הכובע הראשון, ואולי החשוב מכולם, הוא הכובע האדום. זהו כובע שמומלץ לשים בתחילת הדיון, והוא מייצג חשיבה רגשית: תחושות בטן, רגשות, אינטואיציה. בעת השימוש בכובע האדום, המשתתפים מתבקשים לתאר בקצרה, ובלי לנמק, את הרגשתם האישית לגבי הנושא שנידון. חשוב להקפיד לבטא רגש, ולא שיפוט.

 

לדוגמא:

  • נושא הדיון: להעביר את כל הייצור של החברה שלנו לסין

  • כובע אדום: מה אתם מרגישים לגבי הרעיון הזה?
    - משה: אוהב את הרעיון
    - ציפי: מחבבת אבל חוששת
    - חיים: הרעיון מפחיד אותי
    - שלמה: מבולבל
    - רחל: מתלהבת מהרעיון
    - בועז: שונא את הרעיון
    - זיוה: רעיון גרוע
    - מנחה הדיון: זיוה, "רעיון גרוע" זה שיפוט. בכובע אדום לא שופטים.
                       נסי שוב - מה את מרגישה לגבי הרעיון?
    - זיוה: מתעבת...
    - המנחה: אם לסכם, הרעיון שנוי במחלוקת, חלק אוהבים, חלק שונאים, וחלק מבולבלים. בואו נלבן אותו כעת בעזרת כובעים אחרים.

אנשים אינם רגילים לחשוף את הרגשות שלהם בדיון ענייני. זה לא דבר לגיטימי, בייחוד לא בעבודה. אנחנו נדרשים כביכול להחליט באופן רציונאלי. והרגש הרי אינו לוגי, אינו מבוסס על הגיון. אבל - הרגש הוא מה שבסופו של דבר קובע, מה שגורם לאנשים להחליט. לכן, ההכרה ברגש ככוח מניע, ומתן לגיטימציה לבטא אותו, מאוד חשובה לדיונים פוריים.

 

הצפת הרגש כבר בשלב התחלתי של הדיון, בקצרה ובלי נימוקים, מאפשרת לדעת "מי נגד מי". למשל - בדוגמא שהבאנו - תוך דקה או שתיים אפשר לדעת מי בעד הרעיון, ומי נגדו, וכל זאת בלי לבזבז זמן על ויכוחים מיותרים ומתישים. כמו כן - בעזרת הכובע האדום התגלה שהנושא באמת שנוי במחלוקת, ושיש טעם לדון בו ביסודיות. אם כל המשתתפים היו אוהבים את הרעיון  - הכי חשוב היה לבדוק איזה בעיות יש (שהצוות עשוי לפספס מרוב התלהבות). אם רוב רובם של המשתתפים היו שונאים את הרעיון - מאוד ייתכן שהיה עדיף לפסול את הרעיון, כי כנראה לא נצליח ליישם אותו אצלנו בארגון. חבל לבזבז עליו זמן נוסף, ולהמשיך לדון בו.

 

בנוסף, הכובע האדום מאפשר "לנקז" את הרגש. כל משתתף הביע את הרגש ההתחלתי שלו, וכעת, אחרי שכולם הקשיבו לו מבטא את הרגש שלו, הוא יכול להמשיך ביחד עם הקבוצה, ולבחון היבטים נוספים של הרעיון. אם בדוגמא שלפנינו לא היו נותנים למשתתפים לבטא את הרגש שלהם לגבי מעבר הייצור לסין, הם היו "תקועים" עם הרגש בבטן, והיו מציפים אותו בדרכים עקיפות לאורך הדיון כולו, ובכך פוגמים בעבודת הצוות.

 

ולבסוף, מכיוון שהכובע האדום מבוסס על רגש ולא על שיפוט, הוא מאפשר גמישות רבה יותר בהמשך הדיון. המשתתפים יכולים לשנות את הרגש שלהם בהמשך. זה טבעי ומקובל שרגש הוא הפכפך. לעומת זאת, שיפוט מקבע ומונע גמישות, וקשה יותר לשנותו. בדוגמא שלפנינו, זיוה יכולה לתעב רעיון, ומאוחר יותר, אחרי שהיא לומדת עליו יותר במהלך הדיון, להרגיש שהיא פחות מתעבת את הרעיון, ואולי אפילו מתחילה לאהוב את הרעיון. לעומת זאת, אם זיוה טוענת שהרעיון גרוע (כלומר שופטת אותו באופן נחרץ), יהיה לה קשה להודות מאוחר יותר שזה רעיון טוב. כי להודות בכך פירושו להודות בכך שהלוגיקה שלה לקויה, שהשיפוט שלה לקוי (שהיא "לא חכמה").

 

לסיכום: הכובע האדום נותן לגיטימציה לרגש, מאפשר למפות במהירות "מי נגד מי", ולתרום את המשתתפים להמשך של דיון יסודי. בהמשך נתאר בטור זה כובעים נוספים.

 

Facebook Twitter More...    

 

  • המלצה על ספר בנושא הובלת תהליכי שינוי: כאן
  • מאמרים נוספים על חדשנות שיטתית מופיעים כאן
  • מידע על סדנאות חדשנות שיטתית: כאן

תזוזה

מה חדש אצלנו ב-ZOOZ

חיזוק ועיבוי פטנטים

רישום פטנטים הוא חלק חיוני ביצירת נכסים אינטלקטואליים, ומומלץ לכל חברה שמפתחת ידע וטכנולוגיות בעצמה, כפי שהובהר כאן בעבר במאמר הזה. אם אתם יודעים זאת, ובאמת רושמים פטנטים, אתם מסתייעים ככל הנראה בשירותים של עורך פטנטים, כדי לבדוק שהרעיון שלכם חדשני וניתן לרישום, וכדי לרשום אותו לפי הנהלים ולהגיש אותו לרישום במשרדי פטנטים ברחבי העולם.

 

אבל, חשוב שתדעו שרשם הפטנטים שלכם אינו יועץ טכנולוגי. יש לו אולי השכלה מקצועית רלוונטית (למשל - תואר בהנדסת מכונות או בהנדסת אלקטרוניקה), אבל המומחיות שלו היא בהגשת הרעיון שלכם לרישום, ולא בפיתוח של חדשנות טכנולוגית. על מנת להרחיב ולחזק את הפטנט שלכם מבחינה טכנולוגית, אתם זקוקים לייעוץ מסוג אחר - ייעוץ טכנולוגי.

 

אבל, אבל, אבל - אתם בוודאי תמהים: האם פיתוח חדשנות טכנולוגית הוא לא התפקיד של מחלקת המחקר והפיתוח שלנו? ולמה אנחנו בכלל צריכים לחזק את הפטנט שלנו? ואיך זה ייתכן שיועץ חיצוני, שאינו מומחה כמונו בתחום בו אנו עוסקים, יוכל בכלל לייעץ לנו?

 

נכון, מחלקת המחקר והפיתוח שלכם אמורה להציע רעיונות לחדשנות טכנולוגית בתחום שלכם. אבל את הרעיונות האלה צריך לחזק על-ידי הוספת רעיונות טכנולוגיים נוספים (claims), על מנת להבטיח שניתן יהיה לרשום פטנט חזק, פטנט שלמתחרים יהיה קשה לעקוף אותו. בהנחה שאתם מעוניינים להשיג יתרון תחרותי אמיתי, ובלעדיות על הטכנולוגיה שאתם מפתחים, אתם חייבים לדאוג לכך שהפטנטים שלכם יהיו חזקים. כדי לעשות זאת, המומחיות הטכנולוגית של מחלקת המחקר ופיתוח שלכם, והמומחיות המשפטית של עורך הפטנטים שלכם, לרוב אינם מספיקים.

 

כדי להבטיח פטנטים חזקים באמת, אתם זקוקים לייעוץ מסוג אחר: למומחים שמסוגלים לייעץ אפילו לכם, בתחום הטכנולוגי הספציפי שלכם, ולעזור לכם לפתח טכנולוגיה ופטנטים חזקים יותר. על מנת שתוכלו לקבל ייעוץ כזה, ZOOZ החלה לפני מספר חודשים לייצג בישראל את חברת Ideation מארה"ב, שיועציה נחשבים לצוות החשיבה הטכנולוגי הטוב בעולם.

 

לכל אחד מהמדענים של Ideation תארים מתקדמים ועשרות שנות ניסיון בפתרון בעיות טכנולוגיות, בניבוי טכנולוגי, ובחיזוק פטנטים עם לקוחות כגון ג'ונסון אנד ג'ונסון, בואינג, NASA, זירוקס, HP, מוטורולה, GM, פיליפס, 3M ועוד. ב-Ideation משתמשים בכלים ממוחשבים ייעודיים כדי לבדוק באופן שיטתי איך ניתן להוסיף claims על מנת ליצור פטנטים חזקים, ולבנות חומות פטנטים מקיפות המקנות בלעדיות ויתרון תחרותי אמיתי.

 

מכיוון שאנשי Ideation סייעו לחברות הגדולות בעולם, וגם לחברות קטנות יותר, במגוון רחב של תחומים, הם יידעו לסייע גם לכם. בנוסף, מכיוון שהם ממילא עובדים עם החברות הכי גדולות בעולם, הם יוכלו לסייע לכם מול חברות כאלה גם בפיתוח עסקי בתחום הקניין הרוחני.

 

בחודשים האחרונים Ideation ביצעה דרכנו כבר מספר פרויקטים של הרחבת וחיזוק פטנטים, וגם חתמה על הסכמי עבודה עם מספר מרכזי ידע של אוניברסיטאות ובתי-חולים בישראל. הלקוחות ואנחנו מאוד מרוצים מהתוצאות, ואתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבל ממליצים. כמו כן, אתם מוזמנים לקרוא על תהליך העבודה עם Ideation, ועל המחירים המיוחדים המוצעים ללקוחות ישראליים - כאן.

 

Facebook Twitter More...    

 

  • מידע נוסף על Ideation: כאן
  • לקבלת פרטים של ממליצים: צרו קשר

חשיפה

פרסומת יצירתית והלוגיקה שמאחוריה

לא כָּכַה!

אחת הדרכים היותר יצירתיות למשוך את תשומת הלב של הלקוחות היא להציע להם פתרון מוזר, חריג ו"משוגע" לבעיה שאתם פותרים בדרך טובה יותר.

 

לוגיקה זו לפרסום יצירתי נקראת "אלטרנטיבה מגוחכת" (אפשר גם לקרוא לה "ח-ח-חלופה"...). היא מבהירה שיש אמנם פתרונות אחרים (מאוד גרועים), אבל אם רוצים פתרון טוב באמת, עדיף להשתמש בפתרון שאתם מציעים.

 

במודעה כאן למעלה, הילד נעטף בגליל צמר, וכך הוא מוגן בעת הנסיעה. זהו כמובן פתרון מגוחך לבעיית הבטיחות בדרכים. אבל הורים לילדים שיתקלו במודעה יעצרו על התמונה, יקראו את הכותרת ("או שתקנה וולוו"), ויפנימו את המסר: כדי לשמור על הילד שלך, קנה מכונית Volvo.

 

לוגיקת "אלטרנטיבה מגוחכת" יעילה במיוחד להציף נושאים מטרידים שהלקוחות מעדיפים להימנע מלחשוב עליהן: מוות, מחלות, תאונות, פשיטת רגל, קשקשים, טחורים, וכו'. ככל שהפתרון המוצג בתמונה יהיה מגוחך יותר ומוזר יותר, הוא יאלץ את הלקוחות הפוטנציאליים לשים לב, להציף את הנושא הבעייתי (במודעה כאן - תאונות), להתמודד איתו, ולשקול את הפתרון המוצע (מכונית וולוו).

.

 

Facebook Twitter More...    

 

  • נשמח לקבל פרסומות מרתקות נוספות. אתם מוזמנים לשלוח אותן ל-[email protected].
  • מידע על סדנת פרסום יצירתי: כאן (עמ' 18 בחוברת PDF)
     

מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "לזוז" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.