If you can't read this, an online version is available here

מגזין לזוז למנהלים

מופק על ידי ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

   | גיליון מספר 51 |

שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החדש של לזוז.
העלון נשלח כשרות חינם לאלפי בכירים במשק הישראלי,
מתפרסם אחת לחודש עם מדורים מתחלפים, ואינו מכיל פרסומות.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

קריאה מהנה!
ארי מנור, מנכ"ל ZOOZ


התמקדות

על פיתוח אסטרטגי הלכה למעשה

איך לברוח ממלכודת ההצלחה?

יש חברות שההצלחה "כתובה להם על הפנים": הן נמצאות בענף משגשג, ההכנסות והרווחים שלהם עולים בהתמדה וקצב הגידול שלהן הוא דו-סיפרתי לאורך שנים. חברות כאלה, נקלעות, למרבה הצער, לעיתים קרובות, ל"מלכודת ההצלחה".

 

הנה מספר סממנים של חברות הלוקות במלכודת ההצלחה:

  • יהירות, שחצנות
  • הוצאות מנופחות ולא מוצדקות
  • רמת שרות בינונית ולעיתים זלזול בלקוחות
  • תכנון קצר-טווח והעדר אסטרטגיה ממוקדת
  • חוסר תיאום בין מחלקות שונות
  • ריבוי של פוליטיקות ואינטריגות פנימיות

אז איך מתגוננים ממלכודת ההצלחה? הנה מספר צעדים מומלצים:

  • השתמשו בענף כולו כנקודת ייחוס: כשהענף צומח ב-15% כל שנה, אין סיבה להתגאות ב-12% צמיחה. רק אם קצב הצמיחה השנתי שלכם גדול משל הממוצע הענפי עשיתם עבודה טובה.
  • שימרו על צניעות: זה מתחיל מההנהלה הבכירה, ממה שהיא משדרת לשאר העובדים. אם המנכ"ל והצוות המוביל שומרים על פרופורציות גם לנוכח ההצלחה, מתייחסים בכבוד ללקוחות, לספקים ולעובדים, אינם מבזבזים כסף על הוצאות מיותרות ועל גינוני ראווה (לרבות ריהוט ורכבים יוקרתיים, חדר אוכל נפרד לבכירים, וכיוצא בזה), ואינם נחים על זרי-הדפנה - גם אחרון העובדים יקלוט את המסר. למעשה, אם לנוכח ההצלחה תצליחו להמשיך לשדר צניעות, תרכשו הרבה יותר כבוד מכל מי שעובד איתכם.
  • גייסו צוות מתאים ושנו את ההרכב הקיים אם זה דרוש: צניעות היא עניין של אופי, ולכן יש לגייס מנהלים בעלי אופי מתאים. מי שלא מתאים לתרבות הארגונית צריך פשוט ללכת - כי תפוח רקוב אחד יכול לקלקל את כל הסל.
  • הכינו וישמו באדיקות תוכנית אסטרטגית שאפתנית וממוקדת: הכתיבו יעדי צמיחה מאתגרים, הרבה מעל למקובל בענף (כאמור לעיל). בצעו בקרה מתמדת, וודאו שכל המחלקות מבינות היטב את התוכנית, ופועלות לפיה תוך תיאום מלא. יעדים מאתגרים ובקרה מתמדת יאלצו את כולם לשתף פעולה באופן הדוק, ויקטינו את הפוליטיקה הפנימית.
  • היערכו לוגיסטית לבאות: צמיחה מזורזת מחייבת תכנון מוקפד לטווח ארוך. תכננו את המלאי, גיוס העובדים, הוספת חללים וקווי-יצור, וכו' - לחמש שנים הבאות. במקביל - ודאו שהספקים העיקריים שלכם ערוכים גם הם לצמיחה. אל תתנו לביקושים להפתיע אתכם.
  • השקיעו בחדשנות: אם אתם רוצים לצמוח יותר מהר מהענף בו אתם פועלים, אתם צריכים לספק ללקוחות שלכם סיבות לבחור בכם בכל פעם מחדש. המוצרים והשירותים שהצליחו כל כך עבורכם כיום אינם ערובה למחר. גם חברות גדולות מאוד נאלצות להמציא את עצמן מחדש כל כמה שנים, או שהן הופכות  להיות לא רלוונטיות ונעלמות מהשוק.

דוגמא לחברה שהשכילה לברוח ממלכודת ההצלחה היא חברת השתלים הדנטאליים MIS, הפועלת בשוק עולמי הצומח ב-20% מידי שנה. בשנת 2003 הנהלת MIS השכילה להבין שהצמיחה המואצת שהחברה חוותה אינה בהכרח רק מבשרת טובות, ועברה עם ZOOZ תהליך אסטרטגי על מנת להיערך לבאות. MIS, שהייתה אז חברה קטנה למדי, בעשירייה השלישית של יצרני השתלים הדנטאליים בעולם, העמידה יעדים שאפתניים: לצמוח 30% או יותר מידי שנה - כלומר מהר בהרבה משיעור הצמיחה העולמית, וזאת על מנת להשתלב בעשירייה הפותחת בשנת 2008 (תוך 5 שנים). על מנת לעמוד היעדים אלה, הוחלט להתמקם במדינות בהם שוק השתלים יחסית צומח מהר יותר, להשקיע באיכות במו"פ ובחדשנות, ולפתח מותג מושקע. בנוסף הוחלט לעבות את הדרג הניהולי על מנת לתמוך בתוכנית ובצמיחה הצפויה.

 

בשנים 2003-2008 עבדה MIS לפי התוכנית, ועמדה ביעדים השאפתניים שלה. היא צמחה למעלה מ-30% בכל אחת מהשנים שעברו מאז, השיקה מספר מותגים חדשניים, וכיום היא בין עשרת החברות הגדולות בעולם בתחומה. המפעל החדש והמשוכלל שלהם נחנך ממש בימים אלה. אנחנו ממשיכים ללוות את אנשי MIS בתהליכי חדשנות, שיווק ומכירות, ושמחים לראות שגם היום ההצלחה לא עלתה להם לראש: הם עדיין צנועים, עדיין נמרצים, וכיום הם בודקים איך ניתן להפוך להיות אחת משלושת החברות המובילות בעולם בתחומם. אנחנו בטוחים שהם יצליחו בכך!



עתידנות

רעיונות לחידושים שטרם קרו

רעיונות לחידושים בלוח-שנה

החידושים להלן פותחו בעזרת כלי חשיבה שונים, וטרם קיימים (למיטב ידיעתנו):

1. לוח שנה לסופי שבוע בלבד - לחיזוק הקשר המשפחתי, ולבליינים כבדים

2. לוח שנה מוזיקלי - המנגן פעם-פעמיים ביום  - שבכל יום/שבוע/חודש מנוגנת יצירה אחרת

3. לוח שנה לביטוי עצמי - עם מלבן ריק למעלה לציור חודשי שעלינו לצייר בעצמנו

4. לוח שנה ראי - עם חלל למעלה המשמש כראי, משבצות וימים צרובים למטה, ואודם לכתיבה...

5. לוח שנה משולב עם טמאגוצ'י במקום תמונה - יש להשקיע בו לאורך כל השנה...

6. לוח שנה נוסטלגי עשוי שעם, בו נועצים כרטיסי הופעות, הצגות וסרטים (בתאריכים בהם היינו בהם)

7. לוח שנה עם פתקי memo בכל משבצת - כותבים, תולשים ולוקחים איתנו, ועותק נותר על הלוח

8. לוח שנה עם פרסים - מגרדים כל משבצת כשהיום שלה מגיע, ורואים אם קיבלנו פרס (כמו חישגד)

9. לוח שנה דיגיטלי - עם תמונה יומית וחודשים מתחלפים על גבי מסך גדול (ואולי גם מסתנכרן)

10. לוח שנה ללמידת שפה זרה - עם שמות הימים למשל בספרדית, ושמותר לכתוב בו רק בספרדית

 


התייעלות

טיפ לניהול אפקטיבי

דחיינות חיובית

יש מנהלים שמקבלים החלטות לאט, תמיד דוחים הכול לרגע האחרון, וגם אז מתעכבים. לא כדאי לחקות אותם, נכון? אבל, במקרים מסוימים, גם תגובה מהירה מדי ונחפזת מדי של מנהל אינה מובילה לתוצאות טובות.

 

תגובות מהירות מדי מתרחשות למשל בעת סערת רגשות (לדוגמא כשמישהו מכעיס אותנו, ואנחנו צועקים עליו, או מתָּקְשֵרִים איתו בדרך לא יעילה אחרת). בנוסף, גם כשלא קורים דברים מסעירים, אנחנו נוטים לעיתים לפעול מהר מדי, פשוט מתוקף היותנו "מנהלים". אם עובד שלנו טועה במשהו - אנחנו מיד מתקנים אותו - במקום לתת לו אפשרות לטעות וללמוד מהטעויות שלו. ואם צצה בעיה כלשהי אנחנו מיד מנסים לפתור אותה - במקום לחכות. למרבה ההפתעה, יש בעיות הנפתרות מעצמן, ללא שום התערבות - אם רק נשאיר אותן בצד למספר ימים.

 

אז בפעם הבאה שאתם חשים צורך עז להגיב, לפתור, לפעול - עצרו לרגע ונתחו את המצב. האם אכן הכרחי לפעול מיידית? האם הבעיה תלך ותחריף אם לא נטפל בה כעת? האם ברור בכלל מה היא התגובה הרצויה, מהו הפתרון הנדרש? אם לא - חכו עם זה קצת. זה ייתן לכם זמן לשקול את צעדיכם, ולהגיע לפתרונות טובים יותר. בנוסף, זה יפָנֵה לכם זמן ניהולי לנושאים דחופים יותר, ולא פחות חשוב - לאט לאט תתחילו לשים לב שחלק מהבעיות צצות במפתיע אך גם נעלמות במפתיע, ואין צורך לטפל בהן כלל.

 

  • מאמר על ניהול יתר: כאן
  • מאמרים נוספים בנושאי ניהול: כאן

מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "לזוז" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.