If you can't read this, an online version is available here

ZOOZon

מופק על ידי ZOOZ  ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

  | גיליון מס. 05 |

 
שלום!

אנו שמחים לשלוח אליכם את הגיליון החמישי של מאזניים.
העלון נשלח לאלפי משרדי עורכי דין בישראל,
כשרות חינם מידי שבוע, ואינו מכיל פרסומות.

בעלון תמצאו פינות מתחלפות קצרות במגוון נושאים, לרבות:
ראיון עם דמות מעניינת מעולם המשפט, כללים לניהול ושיווק יעיל, מגמות עסקיות חדשות,
דיווח על פעילות פרו-בונו, עדכוני חקיקה בתחום האתיקה, ועוד.

השתדלנו לקצר, מתוך הנחה שזמנכם יקר והמלאכה מרובה.
למעוניינים בהרחבות הוספנו קישורים למאמרים ולמידע רלוונטי.
אנו מקווים כי תמצאו את העלון שימושי. נשמח לקבל תגובות והצעות.

קריאה מהנה!
עו"ד עדי גולן, מנהלת תחום עורכי דין, ZOOZ.

 

אחד על אחד

ראיון אישי עם דמות מעולם המשפט

חברת הכנסת עו"ד אורית נוקד, סיעת העבודה-מימד

  • כמה שנים את בתפקיד? איך הגעת לתפקיד:  אני בכנסת 5 וחצי שנים. בתחילת דרכי כעו"ד עבדתי במשרד פרטי 3 וחצי שנים, בהמשך שימשתי שנים רבות כיועצת המשפטית של התנועה הקיבוצית. בעקבות פנייתם של חברים רבים מהתנועה הקיבוצית, החלטתי לרוץ לכנסת. 
  • מה את הכי אוהבת בתפקיד: את האפשרות לסייע לאנשים, תוך כדי שימוש בכלים הפרלמנטרים העומדים לרשותי כחברת כנסת.  אני שואבת סיפוק רב מעבודתי כמחוקקת, כמו גם את היכולת הניתנת לי להעלות נושאים חשובים, הן כלליים והן פרטניים, לסדר היום הציבורי בכלל ובדיוני הוועדות השונות בכנסת בפרט. יש הרבה רגעים מרגשים, בהם אני מצליחה לעזור לאנשים שנתונים במצוקה כזו או אחרת והדבר מקנה לי סיפוק רב.
  • מה הכי קשה לך בתפקיד? המשמעת הסיעתית. ישנם הרבה מקרים, במיוחד בקואליציה, בהם מפאת המשמעת הסיעתית, אני מוצאת את עצמי נאלצת לוותר על קידום נושאים שחשובים לי, ומצביעה לטובת החלטות שאני לא לגמרי שלמה איתן. ברוב המקרים אני נמנעת מכך, אולם לא תמיד הדבר מתאפשר.
  • הצעות חוק שקידמת עד כה: אני מאמינה בעשייה, לכן הרשימה ארוכה, להלן מספר הצעות חוק נבחרות שקידמתי:
    1) ה"ח מתחום הצרכנות ("עסקה קצובה") - לאחר מאבק בן 4 שנים, הצלחתי להעביר בקריאה שלישית ה"ח המחייבת חברות להודיע לצרכנים על תום תקופת ההתקשרות ועל כל שינוי במחירי המבצע ולקבל את הסכמתם המפורשת להמשך ההתקשרות. על העדכון להתבצע בכתב חודש לפני סיום ההתקשרות.
    2) הצעות חוק שונות בנושא גמלאים - כמי שעומדת בראש השדולה למען גמלאי מדינת ישראל אני משתדלת לקדם הצעות חוק רבות בתחום זה, למשל: ה"ח המחמירה בעונשם של תוקפי קשישים (עברה בקריאה שלישית), ה"ח המבקשת להכליל את האשפוז הסיעודי בחוק הבריאות הממלכתי (עברה קריאה טרומית).
    3) הצעות חוק שונות בנושא נשים - ביניהן: ה"ח שמאפשרת לאמהות חד הוריות לרכוש השכלה מבלי לאבד את קצבת הבטחת ההכנסה. ההצעה הוגשה בשיתוף עם ח"כ עו"ד גדעון סער ועברה קריאה ראשונה. ה"ח נוספת שהגשתי המכירה בהוצאות מטפלת כהוצאה מוכרת לצורך מס הכנסה - לא עברה קריאה ראשונה, אך אני נחושה להמשיך ולקדמה במושב הבא של הכנסת.
    4) ה"ח האוסרת על פיטורי עובד חולה סרטן - ההצעה עברה בקריאה טרומית, והיא אוסרת על מעסיקים לפטר עובד החולה בסרטן במהלך התקופה בה הוא נזקק לטיפולים.
  • איזה הצעות חוק נוספות את מתעתדת לקדם? למה? המטרה המרכזית שלי מבחינת חקיקה היא לקדם את הצעת החוק המעלה את שיעור קצבאות הזקנה, תוך הצמדתן לשכר הממוצע במשק. הצעה זו מהווה חלק מההסכם הקואליציוני של מפלגת העבודה ובכוונתי לרתום את כל חברי הסיעה, על מנת לקדם אותה. כפי שאמרתי, אני מאוד פעילה בתחום החקיקה, כמו כן עובדת היותי עורכת דין מסייעת לי בהכנת החומר וקידומו. הצעות החוק שבכוונתי לקדם הינן רבות וביניהן:
    1) ה"ח המחייבת את הבנקים להעניק ריבית ללקוחות שנמצאים ביתרת זכות.
    2) ה"ח שמגבילה את שידורי הפרסומת לאוכל לא בריא בשעות הצפייה של ילדים.
    3) ה"ח המאפשרת לנשים מסורבות גט להשתחרר מהנישואין.
    4) ה"ח לגבי חובות אבודים - מחייבת חברות שמכריזות על חובות כאבודים ליידע גם את החייבים וגם את רשויות ההוצל"פ .
  • מהן המטרות שאת רוצה להשיג בתפקידך כח"כ? ובחיים? כחברת כנסת יש לי 2 מטרות על: האחת, דאגה לזכויות הפרט ולרווחתו - הדבר בא לידי ביטוי בעבודתי בנושאי גמלאים, נשים וצרכנות. המטרה השניה היא שמירה על ההוויה הציונית, חיזוק ההתיישבות, קידום החינוך והתרבות, תמיכה בתנועות נוער ושימור אתרים היסטוריים. הייתי רוצה להשפיע גם בנושאים אחרים, דוגמת תהליכי גישור בין אוכלוסיות שונות במ"י (יהודים-ערבים, דתיים-חילונים וכו'), וכן לקדם את נושא חיזוק מעמדו של ביהמ"ש העליון והמערכת המשפטית בכלל.
  • טיפ למי שרוצה לקדם חקיקה והצעות חוק בישראל? הרבה יותר קל לקדם הצעות חוק שלא כרוכות בעלות תקציבית. אם רוצים לקדם הצעות חוק הכרוכות בעלות תקציבית - כדאי לרתום עוד ח"כים על בסיס ענייני, לבצע עבודת מחקר, לגייס דעת קהל, ולהקפיד להיות עם היד על הדופק. מדובר בעבודה סיזיפית המחייבת מעקב ממושך ובלתי פוסק לקידום ההצעה ולטיפולה ע"י הועדות השונות. אין ספק שעובדת היותי עורכת דין מסייעת לא במעט להכנת החומר וקידומו.

 

  • לתגובות: [email protected]
  • מעוניינים להתראיין? : צרו קשר
  • למידע על סדנת ניהול תהליכי שינוי: כאן (עמוד 11 בחוברת PDF)

בדיקה אלמנטרית

בחן את עצמך ואת המשרד שלך

אלמנט המתכת - ניהול פיננסי

לפי תפיסת הניהול ההוליסטי, קיימים חמישה יסודות המאפשרים פיתוח של עסק מאוזן וצומח.
מדור זה מאפשר לך לבחון את העסק שלך לגבי אלמנט שונה בכל פעם.


האם הינך נוהג לבדוק את ההכנסות והרווחים במשרד שלך על פי סוגי הלקוחות השונים, השירותים/התחומים השונים?
(סמן את התשובה הנכונה)

כן       חלקית       לא 


הכסף אינו רק תזרים מזומנים המאפשר לנו לשרוד. הכסף הינו גם מידע חשוב המחייב מעקב ובדיקה שוטפים, בכדי להבטיח התייעלות מתמדת וניווט העסק אל עבר ההצלחה. אחת הבדיקות החשובות ביותר בתחום הפיננסי היא בדיקת התפלגות ההכנסות והרווחים שמניב העסק בהתאם לסוגי השירותים אותם הוא מעניק ולסוגי הלקוחות השונים הפונים אליו.

את הבדיקה הפיננסית מומלץ לבצע עפ"י עקרון ה- 80/20. עקרון זה גורס שחלק קטן (20%) מהגורמים, מהתשומות או מהמאמצים המושקעים, משיג בד"כ את רוב (80%) התוצאות, התפוקות או ההשלכות. עקרון זה יכול לעזור ליחידים ולארגונים להשיג הרבה יותר בהרבה פחות מאמץ.

דוגמא להמחשה: משרד עורכי דין בינוני העוסק בשלל תחומים, הגיע למצב של עבודה סביב השעון, עייפות ושחיקה מצד הבעלים והעובדים, מורל ירוד וייאוש. עוד ועוד עבודה נכנסה, אך למרות זאת לא היה גידול משמעותי ברווחים, ולא היתה אפשרות כלכלית להוסיף עובדים נוספים, על מנת לאפשר הקלה בעומס. בנקודה זו לא נותרה ברירה, אלא ליטול פסק זמן של שבוע (משימה לא פשוטה בעולם עורכי הדין...), לשם בדיקת עומק פיננסית.

תזרים המזומנים של השנתיים האחרונות נבדק על פי תחומי העיסוק של המשרד. ממצאי הבדיקה העלו שכ-7% מהתיקים היו בתחום הנזיקין, בעקבות קשר חברי טוב שנוצר עם חבר אורטופד מפורסם. מנתוני הבדיקה שנערכה עלה כי על אף שמספר תיקי הנזיקין שהופנו למשרד היה מצומצם, הנתח הכספי שהופק מהם היווה אחוז גבוה מאוד מן המחזור.

במקביל נמצא כי תחום הנדל"ן במשרד אשר מצריך התרוצצויות רבות, גוזל משאבים אינסופיים,  ויש סביבו הרבה "רעש" מאחר והוא מהווה את "דגל המשרד" - הניב אחוזים בודדים למחזור הכללי.

בדיקה מעמיקה יותר בתחום הנזיקין העלתה כי  לא הופנתה תשומת לב נאותה לטיפוח הקשר עם הרופא המפנה.

סימן שאלה גדול עלה לאוויר. ממש מתחת לאפו של עורך הדין, מנהל המשרד, נתגלתה קטגוריה מעניינת מאוד אשר היתה בעלת פוטנציאל גדול לצמיחה ולהכנסה.

באופן מיידי נרתם עורך הדין לעבודה ממוקדת אל מול הרופא, ערך מפגש מיוחד לשותפים אופציונאליים נוספים מתחום הרפואה והתחיל להקדיש משאבים למינוף תחום הנזיקין במשרד. יתר התחומים המשיכו להתקיים על "אש קטנה" וכמות משאבים שהוקדשה עבורם היתה פרופורציונלית  לרווח הכספי הגלום בהם ולא מעבר לכך.

 בעקבות עדכון הפעילות העסקית במשרד, נערכו שינויים כלליים במשרד אשר כללו:

  • בחירת תיקים בתיעדוף מושכל - מתן עדיפות גבוהה לתיקי נזיקין רחבי היקף.

  • הזרמת משאבים (שעות עבודה, עובדים וכיוצ"ב) - אפקטיבית, נכונה ומאוזנת, בהתאם להכנסות שמניב כל אחד מהתחומים.

  • שיווק ממוקד - כתיבת מאמרים, השתתפות בכנסים, עריכת מעגלי שותפים עסקיים פוטנציאליים, בתחום המוביל שנבחר.

בסופו של תהליך, העבודה התנהלה בצורה מסודרת וממוקדת, המובנת לשותפים מבפנים ומבחוץ והגבירה את ההכנסות והרווחים באופן משמעותי!

נראה לכם פשטני מדי? נסו זאת בעצמכם:

  • ערכו רשימות של סוגי השירותים/התחומים שאתם מציעים, ושל סוגי הלקוחות שלכם (לקוחות פרטיים, חברות, גופים מוסדיים וכיוצ"ב).
  • בדקו את חלוקת ההכנסות והרווחים בהתאם לכל סוג שרות/תחום ובהתאם לסוג הלקוחות .
  • בדקו את חלוקת המשאבים המוקדשים לכל סוג שרות/תחום ולסוג הלקוחות .
  • תכננו צעדים שיאפשרו לכם להתמקד ב-20% שתורמים ל-80% מהרווח שלכם.
  • מה מצאתם?... ספרו לנו למייל: [email protected].



כתבה: אורלי אדלר-ניזרי, מנהלת ZOOZon.



אתיקה מקצועית

החלטות לשכת עורכי הדין בענייני אתיקה

ביקורת הדדית בין עורכי דין

"חברי אמר שדרכי לנהל תיקים ע"י הטעיית בית המשפט" ;
"אני נכוויתי מחברי בצורה רצינית"
.
 

שתי האמירות הנ"ל נדונו בערעור שנתקבל ע"י בית המשפט המחוזי בתל אביב ובו נפסק ע"י השופט אילן שילה כי הן אינן מהוות לשון הרע. הערעור הפך את החלטת בית משפט השלום בראשל"צ שפסק פיצויים בסך 20,000 ש"ח לעוה"ד התובע אשר כלפיו כוונו האמירות. בסופו של הליך, הסכימו הצדדים לתרום סכום של 10,000 ש"ח לילדים חולי סרטן מתוך כספי הפיצויים ששולמו לעוה"ד התובע.
(ע"א 6252-11-07).

בהמשך להליך זה ובעקבות הליך דומה נוסף, קבע הועד המרכזי של לשכת עורכי הדין כי החסינות הקבועה בסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע הינה חסינות מוחלטת, מהטעם שיש לאפשר לעורך דין להתבטא בחופשיות במהלך הדיון ולנהל את המשפט לטובת לקוחו ללא חשש מהליכים משפטיים נלווים. כמו כן, נקבע בהחלטה, כי התנהלות חריגה של בא כוח במהלך דיון משפטי יכול שתטופל על פי הדין באמצעות דיני ביזיון בית המשפט ובמסגרת ההליכים המשמעתיים על פי חוק לשכת עורכי הדין.
 

  • מידע על סדנת ניהול קונפליקטים: כאן (עמוד 10 בחוברת PDF)

כשהייתי עו"ד

מחשבות ותהיות על המקצוע

כשהייתי עורכת דין, הרגשתי קצת משונה:
המשפטים שלי היו מנומקים, החברים שלי היו "מלומדים", ולבשתי גלימה שהיתה גדולה עלי בשבע מידות. בנוסף לכל, בכלל לא הספקתי להשתזף... מזל שהים חיכה לי בסבלנות.  (-;

 

  • מידע על מעגלי-עסקים: כאן

מופק ע"י ZOOZ ייעוץ והדרכה | 09-9585085 | [email protected] | www.zooz.co.il

להרשמה לעלון "מאזניים" - לחץ כאן.
להסרתכם מרשימת התפוצה לחצו כאן.